De Oorsprong van de Adventskalender

De Oorsprong van de Adventskalender

De adventskalender is een populaire traditie die in veel landen over de hele wereld wordt gebruikt. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? In deze blog gaan we daar dieper op in!

De oorsprong van de adventskalender gaat terug naar het 19e eeuwse Duitsland. In die tijd was de adventstijd een belangrijke periode van voorbereiding op Kerstmis. Om kinderen te helpen de tijd tot Kerst af te tellen, maakten Duitse gezinnen adventskalenders van papier of karton. Deze kalenders hadden meestal 24 vakjes of deurtjes die de kinderen open konden maken. In de vakjes zaten kleine cadeautjes of snoepjes.

De allereerste adventskalender werd gemaakt in 1851 door een Duitse drukker genaamd Gerhard Lang. Hij maakte de kalender speciaal voor zijn zusje en gebruikte kleine plaatjes en tekeningetjes om de vakjes te versieren. Toen Lang volwassen werd begon hij met het maken van adventskalenders op grote schaal. Zijn kalenders waren populair in Duitsland en bereikten uiteindelijk ook andere delen van Europa. 

In de jaren 1920 kwamen er adventskalenders op de markt met afbeeldingen van kersttaferelen en Bijbelse verhalen. Ook werden er kalenders gemaakt met religieuze symbolen en Bijbelverzen om kinderen te leren wat de betekenis was van de kerstperiode.

Omstreeks 1950 werden adventskalenders steeds populairder in de Verenigde Staten en Canada. In deze landen werden adventskalenders vooral gezien als een manier om de commerciële kant van Kerstmis te vieren. Veel kalenders bevatten kleine speeltjes, snoepjes of andere verrassingen.

 Sinds de jaren 1990 zijn er adventskalenders op de markt gekomen die zijn gemaakt voor volwassenen. Deze kalenders bevatten bijvoorbeeld bier, wijn, kaas, cosmetica, parfums of 18+ producten.

Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel verschillende soorten adventskalenders verkrijgbaar. Naast de traditionele kalenders met snoepjes en kleine cadeautjes zijn er ook kalenders met puzzels, spellen, educatieve activiteiten en zelfs online adventskalenders.
Ook bestaan er tegenwoordig adventskalenders voor andere feestdagen. Denk hierbij aan Pasen, Sinterklaas of de Ramadan. Er is voor iedereen wel iets leuks te vinden.

Door de jaren heen is de adventskalender geëvolueerd en zijn er veel verschillende soorten kalenders op de markt gekomen. Of je nu een traditionele adventskalender hebt of een moderne variant, het aftellen van de dagen tot Kerstmis of naar een andere feestdag gaat nooit vervelen.

Advertentie
Trending post
1
De Rituals Adventskalenders van 2023!
Beauty
De Rituals Adventskalenders van 2023!

2023-09-01 20:00:41

1
Releasedata overzicht Adventskalenders 2023
Algemeen
Releasedata overzicht Adventskalenders 2023

2023-07-26 13:39:51

1
Ontdek de Magie van Zomer Adventskalenders
Algemeen
Ontdek de Magie van Zomer Adventskalenders

2023-07-11 11:49:51